Dit weekend werd in Ranst voor de eerste keer het Kampioenschap van Vlaanderen voor BMX-clubs gereden.

Wat moesten we er van verwachten en wat waren onze kansen? Het leek mij alleszins een leuk initiatief en op basis van de uitslagen van dit seizoen had ik het gevoel dat we ergens tussen 3 en 5 zouden moeten kunnen eindigen.

Ons eerste doel was zoveel mogelijk rijders aan de start krijgen. Om dat te bereiken beslisten we om elke aanwezige rijder te belonen met een friet of hamburger en met een drankje.

Het tweede doel was het bevorderen van de teamspirit. Daarvoor werden op vrijdag al drie tenten opgezet op een zo strategisch mogelijke plaats; i.e vlak bij het parcours, de drankentent en de frituur. Iedereen kwam automatisch afgezakt naar de tenten en al vlug waren ze volzet. Gelukkig was het goede weer ook van de partij en was er nog voldoende plaats naast de tenten. Het leek bij momenten of het Dennenteam een picknick aan het houden was.

En daarna was het de beurt aan de rijders.

In de manches werd gestreden om elke plaats. Het was duidelijk dat iedereen voor 1 keer niet zozeer zijn eigen resultaten, maar de resultaten van de andere clubgenoten vooropstelde.

Na de 3 manches lagen we op een gedeelde 4de plaats, maar alles lag nog kort bij elkaar.

Vervolgens kostten de kwartfinales ons in het klassement 2 plaatsen, maar nog steeds lag de top 6 heel dicht bij elkaar.

Ook na de halve finales stonden we nog 6de, maar nu waren de verschillen al wat groter. Alhoewel ik wist dat er in de finales nog de meeste punten te rapen vielen, had ik zo iets van “…Ok misschien worden we nog 4deof 5de; … ook niet slecht”.

Maar onze rijders die dachten er anders over.

Dennis Steemans en Robbe Verschueren namen bij de Cruisers een een blitzstart en werden onbedreigd 1ste en 2de. De toon was gezet en de verwachtingen waren plots weer hooggespannen.

De volgende aan de start was Lian Jorge bij de boys 5-6. Ik had gerekend op een top 4 plaats en Liam was duidelijk van plan om dit waar te maken. Hij nam een schitterende start en ging als 2de door de eerste bocht. Ik noteerde op mijn uitslagenlijst al een 2 …… totdat ik onze supporters hoorde gillen. Liam gevallen, 8ste aan de meet en weg een groot aantal punten. De ontgoocheling was voelbaar bij iedereen.

Onze volgende rijder waarop we rekenden voor een top 3 was Ryu Demuyser (boys 07). Ook hij was sterk weg en leek even op een 2de of een 3de plaats af te stevenen, maar in extremis werd hij 4de. Zeker niet slecht, maar zelf was hij daarmee niet tevreden.

Daarna was het de beurt aan een aantal jongens die zich doorheen de dag al zeer verdienstelijk naar de finale hadden geknokt. Seppe Vanhout (boys 10) die elke wedstrijd sterker lijkt te worden, werd 5de en vaste waarde Arne Ceuppens (boys 12) werd 7de. Axl Nuyens (boys 13) werd in zijn allereerste finale 8ste en Jelle Vanhout (boys 14) werd 6de.

Onze volgende podiumkandidaat was Jef Serneels bij de boys 15-16. Zelf was hij er op gebrand top 3 te rijden en dat was precies wat hij deed: 3de en een groot aantal punten voor de club.

Hoe verder de finales vorderden, hoe meer rijders van onze club aan de start verschenen.

Bij de Men 19+ stonden er maar liefst 3 klaar. Thomas Hellemans werd 5de, Sander Patry 6de en Seppe Beyens 8ste (gevallen).

En bij de Girls 15+ hadden we er opnieuw 3 aan de start. Yellise en Jone doken als 1ste en 2de de laatste rechtelijn in, maar zij werden in extremis nog geremonteerd door de sterke thuisrijdster Zara Vingerhoets die ons op die manier toch wel enkele cruciale punten wist te ontfutselen. Britt Baetens werd bovendien 5de in dezelfde race.

Onze Junior Men zorgden voor een clean sweep!!! Kobe Heremans werd ondanks een slechte start 1ste,  terwijl Robbe Verschueren en Dennis Steemans in zijn spoor 2de en 3de werden. Een schitterend voorbeeld van teamwork want zij streden duidelijk voor de punten van het team en niet voor hun persoonlijk resultaat. In het tumult zou ik bijna nog vergeten dat we in deze finale met Jens Muyldermans nog een vierde rijder hadden; hij werd knap 6de.

Alle supporters in extase, maar nog was het niet gedaan.

Marnicq Janssens en Joffrey Wouters waren bij de elite men duidelijk geïnspireerd door de Junior Men. Zij namen vanuit de banen 1 en 2 de hole shot en stormden als een TGV naar de finish. Met grote voorsprong werden zij 1ste en 2de.

Opnieuw alle supporters in extase en ik was zeker niet de enige die last kreeg van een hese stem.

Wedstrijd gedaan en terwijl de podiumceremonie werd voorbereid, begonnen we alvast met het  afbreken en het opruimen van de drie clubtenten.

We gingen uit van een 4de of een 5de plaats en daar konden we wel mee leven. Eerst was er nog de prijs voor de best vertegenwoordigde club; namelijk de club met de meeste deelnemers in verhouding to haar aantal leden. En de best vertegenwoordigde club is “… BMX Dennenteam Keerbergen”. De gratis frieten en drankje hebben dus geloond.

We waren met die prijs al zeer blij maar de apotheose moest nog komen.

Algemeen klassement:

3de plaats: Molensprinters Pulderbos

2de plaats: BMX Dennenteam Keerbergen!!!

1ste plaats: BMX 2000 Dessel

Zelden, nee nooit, heb ik zoveel vreugde in ons team gezien. Iedereen haastte zich naar het podium en een joekel van een beker werd in ontvangst genomen.

Een schitterend initiatief dat de teamspirit bevordert en dat zeker voor herhaling vatbaar is.

Teamspirit bezorgt BMX Dennenteam de 2de plaats.