Je eerste bmx wedstrijd kan (ook bij de ouders) al eens voor de nodige stress zorgen . Wat heb ik nodig? Wanneer moet ik rijden? Hoe weet ik waar en in welke rij ik moet aanschuiven? 

Om jullie hierbij te helpen, hebben we de meest noodzakelijke informatie opgelijst om jullie op weg te helpen om de eerste wedstrijd zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Wat heb je nodig

Wat MOET je zeker meebrengen
Wat komt zeker van pas

Dit komt van pas om de startposities van elke reeks te noteren. De plakband kleef je dan op de fiets zodat de renner weet in welke reeks ze moeten rijden en wat hun startplaats is.

Hoe ziet een wedstrijd eruit?

Wedstrijdweekend

Zaterdag: vrije trainingen, deze gaan bijna altijd door tussen 14h00 en 16h30.Als recreant kan je hier meestal aan deel nemen. Je bent echter niet verzekerd indien je geen lid bent van de wielerbond. Gedurende dit uur kan je kennis maken met het circuit.

Zondag: Wedstrijddag.

Kwalificatierace en finales

Bij een wedstrijd worden rijders in reeksen ingedeeld, dit gebeurt op basis van geslacht en leeftijd.  Let op: Men valt in een reeks van 7 jarigen als men 7 jaar wordt in het huidige jaar

Een reeks bevat maximaal 8 piloten, elke reeks moet eerst 3x een kwalificatie race rijden. Per race krijgt de piloot een startpositie toebedeeld, dit is de positie die men moet innemen op het starthek. Deze posities hebben een nummer van 1 tot 8.

Bij recreanten volgt na de kwalificatie races een zogezegde finale race. (LET OP: afhankelijk van race tot race, bevraag u steeds bij de organisatie)

Bij licentiehouder worden er dan op basis van punten en aantal rijders ingedeeld. Voor hun volgt een knock out systeem in 1/8, 1/4 , 1/2 en A & B finales.

Verloop van de wedstrijd

Recreanten rijden bij een Flanders Cup in de namiddag.Je dient je eerst in te schrijven ’s middags (12u30-13h30) Eerst koop je bij de mensen van de organiserende club een bonnetje. Met dit bonnetje kun je je aanmelden bij de mensen van de wielerbond. Eens je hier bent gepasseerd ben je ingeschreven.

Daar het eerste blok ’s morgens meestal uitloopt zullen de aangegeven starttijden meestal niet gehaald worden voor de tweede blok. Houd je dus altijd klaar en let goed op naar wat men afroept. Voor de wedstrijd is en nog een korte mogelijkheid om eens over de track te rijden.

Intussen worden de reeksen klaargemaakt en opgehangen. Je kan de reeksen ook online vinden via deze JStiming. Deze website is enkel voor officiële wedstrijden, dus niet voor een interclub.

Op de lijsten staan de reeksen en de startplaatsen per rijder vermeld. Noteer de reeksen en de 3 startposities op de tape. Kleef deze tape op de fiets zodat de rijder dit kan lezen. Dit helpt de rijder om op het juiste moment naar de start te komen.

Nu is het moment aan gebroken voor de tape en stift. Noteer de reeks en de 3 startposities. 

Voorbeeld Lisse Torfs: 
 

Schrijf op de tape: 45/2 – 46/7 – 44/5. 

Race 1 (reeks 45) : rij 5 – plaats aan starthek: 2

Race 2 (reeks 46): rij 6 – plaats aan starthek: 7

Race 3 (reeks 44): rij 4 – plaats aan starthek: 5

Kleef deze tape op de fiets zodat de piloot dit kan lezen. Dit helpt de piloot om op het juiste moment naar de start (Park Fermé) te komen. Wie niet op tijd is mag niet vertrekken. De races gaan in een ijl tempo na elkaar….

In de buurt van het starthek vindt men het PARK FERMÉ. Dit zijn 2 blokken met rijen die genummerd zijn (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 0) Als je in reeks 3, 13, 23, 33,… zit plaats de piloot zich in rij 3. Zorg dat je op tijd bent. De piloten worden in dit park nagekeken op aanwezigheid, startnummer, etc… Na controle schuiven ze door naar het volgende blok. Ga ook hier in de juiste rij staan. Hier wacht je tot jou reeks naar het starthek mag komen. Ga daar op het juiste startnummer staan.k

LET OP:

De kwalificaties worden meestal non stop gereden. Dus als de laatste reeks vertrokken is moet de eerste weer klaar staan. Na de 3 kwalificatie races wordt er nog een finale gereden. Dit gebeurd juist voor de finale van de licentiehouders. De startpositie van de allereerste kwalificatie wordt terug genomen als finale startpositie.

Is er toch iets niet duidelijk tijdens de wedstrijd, spreek gerust iemand van de club aan. Die zal je met veel plezier verder helpen.

Veel succes